Richard Årlin
Sweynheym, A RECUT ROMAN
Galleri Lokomotiv, Örnsköldsvik, till 26 mars



Richard Årlin presenterar sin bok vid vernissage på Lokomotiv.


Richard Årlin är unik i världen. Han är boktryckaren från 1400-talet som har återuppstått i det främmande digitala århundradet med ”print-on-demand” böcker. Årlin köper linnelump och låter det hembyggda stampverket gå i 120 timmar. Sedan påbörjas den långa processen att formera och torka papperet innan tryckningen kan ske. Typerna till tryckningen har han själv tillverkat under stereomikroskopet. Efter härdning av typerna trycker han sida efter sida i boktryck i egengjord tryckpress. Böckerna illustreras av egna kopparstick inspirerade av Albrecht Dürer. Sist binder han böckerna själv. Detta är en gigantisk hyllning till boktryckarhantverket. Upplagorna är begränsade till 50 ex.



Prov på Richard Årlins boktryck


Det hela började i hemmet i Malmö där ett koppartryck av Albrecht Dürer hängde på väggen. Bladet fascinerade Årlin. Hur var det gjort? Han studerade för Bertil Lundberg i Malmö och fann att just kopparstick passade honom bäst och har fortsatt med den tekniken. Han graverar utan skiss på ett mycket personligt sätt. De blad som Richard Årlin skapar idag går i Dürers anda men miljön är annorlunda. Det kan vara en trafikskylt i bakgrunden där ljuset silas genom kantens hål för att skapa en ögonblicksbild men det finns alltid en människa i centrum i någon slags stillhet, eftertanke eller melankoli.



Richard Årlin, Gjuterskan. Det här kopparsticket visar hur man
gjuter boktryckstyper. Blykaret i förgrunden.


Utställningen på Galleri Lokomotiv visar både gamla och nya stålstick, några med bibliska teman. Dessutom visar han ett antal egna böcker och några internationella böcker där Richard Årlin deltagit.

Text och foto: Åke Hultman
Volym 2011-03-15